Utazás


Ilyen hosszan még sosem utaztam!  Párizsig a Wizzairt, onnan a francia Corseair légitársaságot választottam. Ez utòbbiròl ugyan még nem rendelkeztem informáciòkkal, de ez a légutársaság tűnt a legideálisabb választásnak, hiszen így nem kellett Párizsban repteret váltani és a várakozási idő is ideális volt.

A Corsair International, egy francia légitársaság, amelynek központja Rungisban, székhelye a párizsi Orly repülőtéren található. 

Hogy mi várt rám? Párizsig 2, onnan 9 òra repülés, òriási gép, soronként 2+4+2 ülés, rengeteg gyerek, néhány kutya, jò kaja a fedélzeten, 6 òra időeltolódás, autòbérlés. Szerencsére a férjem is itt van, aki tud franciául, jòl vezet és mindenben számíthatok rá.

Mit kell tudni Martinique-ról?

  • Martinique karib-sziget, földrajzilag a Kis Antillákhoz tartozik, közigazgatásilag Franciaország tengerentúli területe. Jópofa, hogy Martinique szigetén az Európai Unió területén tartózkodik az ember. Budapesttől több mint 8000 kilométerre találhatò.
  • Martinique fővárosa: Fort-de-France 
  • A sziget területe csupán 1100 négyzetkilométer. Az észak-déli legnagyobb távolság 63 kilométer, kelet-nyugati viszonylatban 11 kilométer a legkeskenyebb, és 32 kilométer a legszélesebb része.
  • A lakosság kb. 375 ezer (2023-as becslés), 95 százalékuk római katolikus. Francia a hivatalos nyelv, de a helyiek a kreol nevű köznyelvet beszélik inkább.
  • A szigeten az euró a hivatalos fizetőeszköz.
  • Iható a csapvíz, de tényleg!
  • Az autóbérlés KÖTELEZŐ! A tömegközlekedés egyenlő a nullával. Az autót a Car Flexi-től béreltük, itthonról neten olcsóbb, mint kinn. Mi óvatosak voltunk, először csak 4 napra kértük, majd ott kellett meghosszabbítani. Kauciót mindenhol vonnak, összege 950 eurótól a csillagos égig terjed, amit utána visszautalnak. Csak a HITELKÁRTYÁN szereplő névre köthető szerződés. Ha más is vezeti, extra díjat számítanak fel. Teli tankkal, tisztán kapod, úgy is kell visszaadni, különben extra díj! A reptéri transzfer benne volt az árban. 
  • A telefonom NEM működött, ezzel már a kiérkezés első percében szembesültem, amikor nem tudtam hívni az autót bérbeadó céget. Itthoni számot sikerült hívni, kintit nem. A mobilnet néha magasabb pontokon működött, de többnyire NEM, csak a szálláson és a képzésen lehetett wifire csatlakozni, útitervet szőni, Google map útvonaltervet letölteni. Vissza a térképhez, a memóriához és a józan észhez! 
  • Martinique mágikus sziget, melyről egy kis túlzással állítható, hogy a múlt örökségét képezi. Francia divat- és pékárúboltok, turistaközpontok, luxusszállók, francia nyelvű turisták hadai, a karib térség élővilága, pálmákkal övezett fehér homokú partok, és a sokszínű vízalatti világ a napsugarakat tükröző tengerben - a sziget tulajdonságainak egy részét képezik.
  • A sziget sokáig francia gyarmat volt, ma is Franciországhoz tartozik, saját tengerentúli terület státusszal és önkormányzattal rendelkezik. A sziget minden sarkán fellelhető francia örökség határozottan NINCS a sziget kárára. Ellenkezőleg: turista paradicsom, ahol minden turista jól érzi magát, ráadásul ha franciául beszél, otthon is érezheti magát. Nekem az angol jobban megy, de megpròbálom!

Fotógaléria

Mivel két nappal előbb érkeztünk, volt időnk a híres Clement rumlepárlò és  Balata kert meglátogatására.  Képek a Facebookon!
Készítsd el weboldaladat ingyen! Ez a weboldal a Webnode segítségével készült. Készítsd el a sajátodat ingyenesen még ma! Kezdd el